Turizmus-vendéglátás ágazat

Választható 5 éves technikumi képzések:

 Választható 3 éves szakképzőiskolai képzések:

5 ÉVES technikus KÉPZÉS

 

 

 

54 811 03 Szakács szaktechnikus

 

 

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős, magas szaktudású szakember. Közép- és felsővezetői munkaköröket tölt be: pl.: főszakács, élelmezésvezetőRendezvények fő koordinátora a catering területén. 

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • vezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajttatja a meghatározott feladatokat;
    • vezetőszakács pozícióban végrehajttatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
    • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
    • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
    • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
    • irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
    • megérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen

A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál.

Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.

 

 

 

54 811 04 Vendégtéri szaktechnikus

 

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányít- ja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukész- letről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhel- hetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • alkalmazza a működési szabályokat;
    • üzleti levelezést folytat;
    • kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
    • figyelemmel kíséri az árukészletet;
    • megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
    • kapcsolatot tart a szállítókkal;
    • figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
    • biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
    • kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
    • ajánlatot készít megrendelők részére;
    • rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
    • áruk beszerzése és árképzés;
    • nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
    • tárgyal az ügyfelekkel;
    • kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
    • nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

 

 

54 812 04 Turisztikai technikus

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány.

Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikáció szóban és írásban, érdeklődő, nyitott, vállalkozó szellemű beállítottság, szervező-, kezdeményező- és együttműködőképesség, nyelvérzék.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • széleskörű szakmai tudással és általános műveltséggel rendelkezik;
    • ismeri és betartja a protokoll és az etikett szabályait;
    • magas szinten kommunikál szóban és írásban, magyar és idegen nyelven, információt nyújt;
    • tisztában van az idegenforgalom szerkezetével, fontosságával, hogy jelentős mértékben járul hozzá a gazdaság élénkítéséhez;
    • ismeri a vonatkozó törvényeket, az írott és íratlan szabályokat, képes követni a változásokat;
    • kezeli a digitális technikát, ismeri a szakmai szoftvereket;
    • átlátja a turisztikai vállalkozásban előforduló munkafolyamatokat;
    • utasítások, iránymutatás alapján, később önállóan képes a szállodai, irodai, utazási irodai területen a szervezői, ügyintézői, referensi, tájékoztatási, hostess és idegenvezetői munka elvégzésére, tapasztalatszerzés után vezetővé tud válni.

Ajánlott azok számára, akik életpályájukat a turizmus, vendéglátás területén képzelik el, szívesen mutatják be Magyarországot és a nagyvilágot az érdeklődőknek magyar és idegen nyelven.

3 ÉVES KÉPZÉS

 

 

OKJ 34 811 01 Cukrász

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • felveszi a megrendeléseket;
    • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
    • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny- iségeket;
    • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
    • munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
    • sütési és főzési műveleteket végez;
    • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
    • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
    • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
    • fagylaltokat főz és fagyaszt;
    • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

 

 

 

OKJ 34 811 04 Szakács

 

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

Szakács az éttermi konyhán dolgozó szakember, aki dolgozhat közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
    • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
    • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
    • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
    • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
    • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
    • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

 

 

 

OKJ 34 811 08 Pincér – vendégtéri szakember

 

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszer- zésével zárul.

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
    • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
    • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
    • felveszi a rendelést;
    • felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
    • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
    • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
    • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt,
    • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés         és        logisztika,            valamint          szeretnek       emberekkel    dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.