Önkéntes idegenvezetők lettünk!

Egyéb Turizmus-vendéglátás

Csodálatos nap előtt álltunk. Mind izgatottan vártuk a Guide2Visit projektet befejező szakmai helyszínbejárást. A projekt keretein belül osztálytársaimmal az Őrségről, Hetésről, Göcsejről kaphattunk új információkat. Ismereteink ezen néprajzi tájakról földrajzi, kulturális, építészeti és gasztronómiai újdonságokkal egyaránt gyarapodtak. Eljött hát az idő, hogy az iskola falain belül tanultakról személyesen is meggyőződjünk.

Matekdolgozat után, a táskánkat felkapva siettünk iskolánk kisbuszához, majd hamar el is indultunk Zalaegerszegről. Az izgalmat fokozta, hogy nekünk – mint újonnan képzett idegenvezetőknek – kellett bemutatnunk, ismertetnünk egy-egy állomást. Utunk elsőként Göcsej legmagasabb pontjához, a Kandikóhoz vezetett, amely 304 méteres magasságával egyben Zala megye egyik legnagyobb magaslata is. Csodálatos kilátás nyílik innen Göcsejre, sőt tiszta időben akár az Alpok hegycsúcsait is megpillanthatjuk. A monda szerint, ha a Kandikó tiszta, az jó időt, ha viszont „gőzölög”, akkor rossz időt jósol.

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy ma jó időnk lesz, Nova felé vettük az irányt. Nován a Nagyboldogasszony plébániatemplomot tekinthettük meg. Az 1777-ben épült barokk templom „suttogó” templomként ismert. A bejáratnál lévő két szenteltvíztartó közül, ha az egyikbe halkan belesúgunk valamit, az a másik szenteltvíztartóban tisztán hallható. A hangot a bolthajtásban végighúzódó mélyedés vezeti át a túloldalra. Ilyenről Európában csak háromról tudunk.

Páka mellett a látszólag mindennapi táj különös építményegyüttest rejt. Az erdő szélén lévő pákai bunkerekben teljesen átjött a hidegháborús hangulat. Az ötvenes években 7 milliárd forintot költött az állam a bunkerek megépítésére. A Maginot védvonal – másnéven a Déli Védelmi Vonal – a III. világháborúra való felkészülés jegyében készült, ám használatára nem került sor.

Majd visszatérve a jelenbe, a lassan két éve, Lentiben megnyílt Therme Hotel Balance-ban vezettek körbe minket. A négycsillagos, 94 szobás szálloda különböző kategóriájú szobáiról, azok felszereltségéről, elrendezéséről hallhattunk. Betekintést nyertünk a szálloda wellness részlegébe, valamint azon szerencsések közé tartozunk, akik a 115 m²-es elnöki lakosztályt is szemrevételezhették. Az egymás között „okosszállodaként” emlegetett hotel mindenkit ösztönzött a turizmusban való elhelyezkedésre. Szó volt még az itt találkozó energiavonalakról, illetve ezeknek a turizmusban betöltött szerepéről.

Majd a határt átlépve Lendva-hegyre érkeztünk. Az itt épült 53,50 méter magas Vinarium- kilátótoronyból egyszerre látjuk be a négy ország: Magyarország, Horvátország, Szlovénia és Ausztria területét. Hallhattunk itt többek között a lendvai zsinagógáról, amely Szlovénia eredeti állapotban megmaradt két imaházának egyike. Az Osztrák–Magyar Monarchia első esernyőgyára is Lendván működött, sőt Szlovénia területén itt nyomtatták ki az első könyvet is 1573-ban. Szó esett többek között a várról, és a Makovecz Imre által tervezett Színház- és Hangversenyteremről is. Rengeteg dologról tudtunk volna még beszélni, ám fáradtak, éhesek lettünk.

Hatalmas „szerencse”, hogy a Dobronakon lévő Hancsik vendéglőben már vártak bennünket. Ki sem szálltunk a kocsiból, máris kínáltak minket. Helyi gasztronómiai remekeket tálaltak fel nekünk: sajtot, hajdinát, sült hagymakarikákat, természetesen tökmagolajat és még sorolhatnám. Szlovénia lakossága nem túl nagy létszámú, de annál szívélyesebb vendéglátó. Bár kevés időt töltöttünk itt, mégis a vendégszeretet és az ínycsiklandó ételek miatt felejthetetlen marad számunkra. A nap végéhez közeledve jóllakottan, testsúlyunkat megkétszerezve szálltunk be kisbuszunkba, és indultunk vissza Zalaegerszegre.

A Kandikó „időjóslása” bevált, hiszen gyönyörű időnk volt. Rengeteget tanultunk, igazán tartalmas napot tudhatunk magunk mögött. Köszönetet mondunk Nyakas József úrnak, a Nyakas & Társai Tours Bt. ügyvezetőjének és ifj. Szabó Károly úrnak, a projekt szervezőjének a program és a részét képező kirándulás lebonyolításáért.

Simon András 11.C

ZSzC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Vélemény, hozzászólás?