Mi kell ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen?

Báthorys hír Szakma

Az Európai Szakképzési Hét keretének egyik programjaként Tóth Endre mesterszakács úr tartott előadást iskolánkban, 2019. október 17-én.

 „ Mi kell ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen?”- volt az előadás címe.  Ki lenne alkalmasabb a kérdés megválaszolására, mint egy olyan autentikus személy, aki a szakács szakmában már 39 éve jelen van ?

Az előadó annak ellenére, hogy zalaegerszegi, –  a Keszthelyi VSZK-ban sajátította el a szakács szakma alapjait. Az itthoni vendéglátásban és külföldön is dolgozott, szakmai könyveket is írt, a Duna TV-ben főzőműsora is ment.

„A világon mindenki eszik! A szakács szakma ebből táplálkozik!”- idézem a Mesterszakács urat. Azonban, nem mindegy hogy mit is eszik az ember! A jó étel a lelkét érinti meg a vendégnek! – folytatta.

A szakács szakma fizikai megterhelést jelent a dolgozónak és mellé még párosul az a stressz, amely abból fakad, hogy a vendég időben és kifogástalan minőségben kapja meg az általa megrendelt ételt! A vendégek maximális bizalommal vannak a szakmát gyakorlók iránt, amely felelősséget jelent a szakácsnak! Azt a felelősséget, hogy az általa elkészített étel nyugodtan, egészségkárosodás nélkül elfogyasztható! A szakács szakma  – ugyanúgy, mint a cukrász szakma is – örömöt okoz a vendégnek:  a jól elkészített étel örömét.

Felhívta a hallgatóság figyelmét az élelmiszerismeret fontosságára, a szakmai alázatra, az elhivatottságra, a folyamatos tanulásra valamint arra, hogy a szakmai fogásokat el kell lesni! „Mindenhol lehet tanulni, ha valakit érdekel a szakma, mivel a tudás nemcsak iskolai keretek között szerezhető meg! Nyitott szemmel kell járni!” – tanácsolta.

Az előadó érintette még a vegán étkezést, a szakmai alapok fontosságát, a szakmai tudatosságot, a szakmai pálya lehetőségeit, külföldi példákat hozott a szakmai lehetőségekre, a fine dining jelentését….. a sous vide technológiát…… …..megtudtuk, hogy mit is jelent  a stázsolás…

A hallgatóság között volt 9.- 11.- 12. évfolyamos szakács, 9. évfolyamos cukrász, 11. – 13. évfolyamos vendéglátásszervező-vendéglátós tanuló egyaránt.

Az előadóhoz intézett kérdések között elhangzott :- mi a véleménye a gyorséttermi ételekről? – a mai vendéglátás felkészült-e a vegán étkezésre?  – mi a legkedvesebb étele? – van-e vendéglátós a családjában?

Az előadás végén egy kis kóstoló várta a diákokat és a résztvevő kollegákat: szezámmagos kosárkák articsókakrémmel illetve spárgakrémmel töltve……

Köszönjük az élménydús előadást!

További sok sikert kívánunk!

Keményné Nagy Erika

szervező