Szakgimnázium – vendéglátóipar ágazat

Vendéglátásszervező

Mivel foglalkozik a vendéglátásszervező szakember?

A vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, tervezői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik.

  • A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket.
  • Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot.
  • Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal.
  • Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

Milyen munkaköröket tölthet be?

 FEOR száma

 FEOR megnevezése

 A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)

 1332 Vendéglátó tevékenységet  Bárvezető
folytató egység vezetője  Cukrászdavezető
 Csárda üzletvezetője
 Étterem üzletvezetője
 Éttermi és rendezvényigazgató
 Éttermi igazgató
 Éttermi üzletvezető
 Hidegkonyha-vezető
 Kertvendéglő üzletvezetője
 Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
 Népkonyha vezetője
 Szállodai cukrászda üzletvezetője
 Szállodai salátabár üzletvezetője
 Vendéglő üzletvezetője
 5131  Vendéglős  Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
 Büfé-, bisztróvezető
 Cukrászda-, fagylaltozó vezető (1-2 személyes)
 Eszpresszó-, kávézóvezető
 Étkezdés
 Italboltvezető (1-2 személyes)
 Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
 Kifőzdés
 Kocsmáros
 Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
 Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
 Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
 5132  Pincér  Étkezőkocsi felszolgáló
 Éttermi felszolgáló
 Főpincér
 Hajópincér
 Italpincér
 5133  Pultos  Csapos
 Italmérő
 Mixer
 5134  Szakács  Étkezdei szakács
 Grill szakács
 Hajószakács
 Közétkeztetési szakács
 Melegkonyhai szakács
 Pizzakészítő szakács
 Segédszakács

Pályaválasztás 2019-2020:

Belső kód Szakterület– Ágazat Választ­ható nyelv Egyéb információ
(pl. szakmai tovább­haladás a 12. évf. után…)
Felvehető létszám 2019-2020-as tanév
1712 Vendéglátóipar ágazat

4 évfolyamos

Elsősorban

angol és német nyelv, de választható az olasz és az orosz nyelv is.

Érettségi után beszámítással 1 év alatt az OKJ szerinti 54 811 01 Vendéglátásszer-

vező szakképesítés.

A 11. évfolyamon megszerezhető mellék-szakképesítés: OKJ 34 811 03 Pincér.

28

Az érettségi lehetőséget biztosít egyetemen, főiskolán, illetve más szakon történő továbbtanulásra.

Egyéb kiegészítés: A 1712 Vendéglátóipar (Vendéglátásszervező) ágazatokban tanulóink számára az általános idegen nyelv tanulása mellett a szakmai idegen nyelv tanulása is biztosított, így tanulóink magasabb óraszámban tanulnak idegen nyelvet.

Kollégiumi elhelyezés biztosított: a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium intézményeiben.

Felvételi vizsga:  nincs

A felvétel feltételei:

Az 1712-es kódszámú szakmai ágazatokban az általános iskola 5-8. osztályában magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika tantárgyak jegyei alapján számított pontszám.

A pontszám kiszámítása SNI-s tanulók esetén: A hiányzó osztályzatokat a felvételi tantárgyak meglévő osztályzataiból számított kerekített átlaggal pótoljuk. (Kérjük mellékelni a jelentkezési laphoz a szakértői véleményt és az iskola határozatát a felmentésről.)

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges.

Az 1712-es kódszámú Vendéglátás ágazatnál pályaalkalmassági felmérés szükséges. (Alapvető szövegértési és számolási feladatok megoldása.)

Nyílt nap ideje:

2018. november 6. (kedd) 16:30-tól: tájékoztató az iskola képzéseiről szülők és diákok, érdeklődő pedagógusok részére.

2018. december 13. (csütörtök) 8:00-tól óralátogatás lehetőségével egybekötött nyílt nap.

Helye:      Zalaegerszegi Szakképzési Centrum

                  Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

                  8900 Zalaegerszeg, Báthory u. 58.

Bővebb információ a rendezvények előtt: www.bathorysuli.hu

Megszerzett szakképesítés birtokában önálló vállalkozás indítható!

Külföldi szakmai gyakorlat lehetősége.