Technikum (5 éves)

Technikum képzései

A technikumi képzések általános jellemzői:

 • Az 5 éves technikumi képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.
 • A 4. év végén előrehozott érettségi vizsgát tesz a tanuló gimnáziumi tananyagtartalommal matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből.
 • Egy idegen nyelv elsajátítására 5 év áll rendelkezésre, az 5. év végén gimnáziumi szintű érettségi vizsgát tesz a tanuló.
 • A nyelvvizsga megszerzésére iskolánkban is lehetőség van.
 • A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a technikusi vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé.
 • Az öt év elvégzése után egyszerre kapja kézbe a tanuló az érettségi bizonyítványt és a középvezetői szintű ismereteket biztosító technikusi oklevelet.
 • A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál. A technikusi vizsga emelt szintű érettségi vizsgának számít.
 • A 9-10. évfolyamon ágazati alapoktatás folyik, amelynek keretében a tanulók betekintést nyerhetnek az ágazat összes szakképesítésébe. Az ágazati alapvizsga után van lehetőség az adott ágazatban szakmaválasztásra, függetlenül attól, hogy a tanuló a 8. osztály végén az adott ágazaton belül melyik kódszámú képzésre (szakmára) nyert felvételt. (Pl. Ha szakács szaktechnikus képzésre nyert felvételt a tanuló, sikeres ágazati alapvizsga után választhat turisztikai technikus szakmát is.)
 • A tanulók az ágazati alapképzésben ösztöndíjat kapnak.
 • Az ágazati alapképzés után munkaviszony jön létre a tanuló és a duális képzőhely között. A szakképzési munkaszerződéssel munkabér, egyéb juttatások és biztosított jogviszony jár.
 • A gimnáziumi érettségivel rendelkezőknek és az egyetemi tanulmányaikat feladó fiataloknak lehetőségük van kétéves technikumi képzésre jelentkezni.
Ágazat TECHNIKUM

(öt évfolyam)

Kereskedelem Kereskedő és webáruházi technikus
Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus
Turizmus-vendéglátás Vendégtéri szaktechnikus
Szakács szaktechnikus
Cukrász szaktechnikus
Turisztikai technikus
Szépészet Fodrász
Kreatív – I.kreatív ipar Divattervező
Kreatív – III.vizuális Dekoratőr
Nyomdaipari technikus

Kollégiumi elhelyezés biztosított: a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium intézményeiben.

Felvételi vizsga:  nincs

A felvétel feltétele:

Pályaalkalmassági vizsgálat: a turizmus-vendéglátás, kreatív – III. vizuális  ágazatok esetében.

A technikumba való felvétel feltételei:

Valamennyi ágazatokban az általános iskola 5-8. osztályában magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika tantárgyak jegyei alapján számított pontszám.

A pontszám kiszámítása SNI-s tanulók esetén: A hiányzó osztályzatokat a felvételi tantárgyak meglévő osztályzataiból számított kerekített átlaggal pótoljuk. (Kérjük mellékelni a jelentkezési laphoz a szakértői véleményt és az iskola határozatát a felmentésről.)

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Nyílt napok ideje: 2021.november 17. 8:00

Tájékoztató, konzultáció: 2021. november 17. 17:00

A pandémiás helyzet függvényében személyes vagy online tájékoztató.  A lebonyolítás módjáról a honlapon adunk tájékoztatást.

Személyes tájékoztatás esetén a helyszín: Zalaegerszegi SzC Báthory István Technikum

8900 Zalaegerszeg, Báthory u. 58.

Összefoglaló az ösztöndíjakról:

Az ösztöndíj alapjának a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egyhavi összegét tekintik, vagyis az ösztöndíj havi összegét ennek függvényében határozzák meg, ha a tanulók valamilyen okból duális képzésben nem vesznek részt. Tájékoztatásul a 2021/2022. tanévre beiskolázott tanulók ösztöndíjának mértéke:

Elérhetőségek:

A 92/815-510 telefonszámon és a titkarsag@bathorysuli.hu e-mail címen.

Az iskola honlapja: www.bathorysuli.hu