Szakképzőiskola – élelmiszeripar ágazat

3 ÉVES KÉPZÉS

Pék

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A pék a legrégebbi szakmák egyike. Munkájának és szakértelmének köszön- hetően kerülhet a boltok polcaira a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér. A pék készíti a péksüteményeket, a kalácsokat, pogácsákat, leveles termékeket. A pék munkáját ma már korszerű gépek és technológiák segítik, hogy ne legyen annyira megterhelő, mint régebben. A pék szakma megbecsülése folyamatosan emelkedik, ezért nagy szükség van jól képzett pékekre.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, ügyes mozgás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

    • átvételi és raktározási feladatokat végez;
    • előkészítő műveleteket végez;
    • nyersanyagot, készterméket vizsgál, gyártásközi ellenőrzést végez;
    • eszközöket használ, gépeket és berendezéseket kezel;
    • befejező műveleteket végez;
    • tésztát készít;
    • tölteléket készít;
    • feldolgozza a tésztát;
    • tésztát keleszt;
    • tésztát süt;
    • készterméket kezel, csomagol;
    • mézeskalácsot készít és díszít;
    • adminisztrációs munkát végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.