Pályaválasztás 2020

Pályaválasztási segédlet 2020:

Ha a szakképzést választod, nem kell elhelyezkedési nehézségektől tartanod, hiszen a technikusok és a mesteremberek iránt mindig nagy a kereslet. Ha mestere szeretnél lenni egy szakmának, javasoljuk a szakképző iskolát, ha magasabb szintű tudást szeretnél, akkor technikumban a jövőd. Az alapszakmák oktatása iskolarendszerben folyik, ahol a gyakorlati ismereteket lehetőség szerint duális partnerek, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatod el.

Mind a szakképző iskola, mind a technikum ágazati alapoktatással indul, így ha meggondolod magad, és váltani szeretnél a két iskolatípus között, az összehangolt ágazati tartalomnak köszönhetően az ágazati alapok megszerzése után ezt megteheted. A szakma kiválasztását követően kezdődik el a szakirányú oktatás.

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítanod, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az öt év elvégzése után egyszerre kapod kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőséged van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál. A szakképző iskola három éves, itt képezzük a szakmák mestereit. Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás. A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál, vállalkozóknál tudod elsajátítani a szakmai ismereteket. A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ.

A gimnáziumi érettségivel rendelkezőknek és az egyetemi tanulmányaikat feladó fiataloknak lehetőségük van kétéves technikumi képzésre jelentkezni.

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!

Képzési kínálatunk a 2020-2021-es tanévre:

Technikumi képzések – 5 éves

Belső kód Szakterület
Ágazat
Szakmai kimenet Választ­ható nyelv Felvehető létszám 2020-2021-es tanév
1711 Kereskedelem ágazat 54 341 03 Kereskedő és webáruházi technikus angol és német 14
1712 Turizmus-vendéglátás ágazat 54 811 04 Vendégtéri szaktechnikus angol és német 14
1713 Turizmus-vendéglátás ágazat 54 811 03 Szakács szaktechnikus angol és német 14
1714 Turizmus-vendéglátás ágazat 54 812 04 Turisztikai technikus angol és német 28
1715 Közlekedés, szállítmányozás és logisztika ágazat 54 841 13 Logisztikai technikus angol és német 14

Szakképzőiskolai képzések – 3 éves

Belső kód Szakterület
Ágazat
Szakmai kimenet Választható nyelv Felvehető létszám 2020-2021-ben
1721 Kereskedelem ágazat OKJ 34 341 02  Kereskedelmi értékesítő (3 év) angol, német 12
1731 Turizmus-vendéglátás ágazat OKJ 34 811 04 Szakács (3 év) angol, német 24
1732 Turizmus-vendéglátás ágazat OKJ 34 811 08  Pincér-vendégtéri szakember (3 év) angol, német 24
1733 Turizmus-vendéglátás ágazat OKJ 34 811 01 Cukrász (3 év) angol, német 24
1741 Élelmiszeripar OKJ 34 541 05 Pék (3 év) angol, német  12

A 65 éves múltra visszatekintő iskolánk képzési célja kettős: biztos alapokat nyújtson az érettségire történő felkészítéssel a választott szakma tanulásához, illetve a nemcsak szakirányú főiskolai, egyetemi továbbtanuláshoz, a különböző területen működő bel- és külföldi vállalkozások számára versenyképes tudással rendelkező kereskedelmi, marketing, logisztikai, vendéglátó, turisztikai, valamint élelmiszeripari szakembereket képezzen. Ennek érdekében kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az idegen nyelv, az informatika és a szakmai tantárgyak oktatásának.

Kiválasztott diákjaink több hetes külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt.

Intézményünk  (Budapesti Műszaki Egyetem) nyelvvizsgahely. Kiváló eredménnyel szerepelnek tanulóink az országos szakmai és közismereti tanulmányi, valamint kulturális és sportversenyeken.

Iskolánk nagy gondot fordít a tanórán kívüli szabadidős programok szervezésére (gasztronómiai diákszekció, színjátszó kör, foci, röplabda, kosárlabda, diákújságírás, könyvtári versenyek és foglalkozások), valamint a korszerű ismereteken nyugvó gyakorlatorientált képzésre.

A diákok tanulmányi munkáját fejlesztő pedagógusok segítik.

Az érettségi lehetőséget biztosít egyetemen, főiskolán, illetve más szakon történő továbbtanulásra.

Kollégiumi elhelyezés biztosított: a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium intézményeiben.

Felvételi vizsga:    nincs

A felvétel feltételei:

Az 1711 – 1712 – 1713 – 1714-es éa 1715-ös kódszámú szakmai ágazatokban az általános iskola 5-8. osztályában magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika tantárgyak jegyei alapján számított pontszám.

A pontszám kiszámítása SNI-s tanulók esetén: A hiányzó osztályzatokat a felvételi tantárgyak meglévő osztályzataiból számított kerekített átlaggal pótoljuk. (Kérjük mellékelni a jelentkezési laphoz a szakértői véleményt és az iskola határozatát a felmentésről.)

Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges, kivéve a 1714 kódszámmal meghirdetett képzést.

Az 1712-es kódszámú Vendéglátás ágazatnál pályaalkalmassági felmérés szükséges. (Alapvető szövegértési és számolási feladatok megoldása.)

A szakképesítés megszerzése után a felnőttoktatásban 2 év alatt ingyenesen szerezhető második szakképesítés, vagy érettségire felkészítő oktatásban vehet részt iskolánkban a tanuló megfelelő számú jelentkező esetén.

A felvétel feltételei:

Az 1721 – 1731 – 1732 – 1733 – 1741 -es kódszámú szakmacsoportokban az általános iskola 5-8. osztályában magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika tantárgyak jegyei alapján számított pontszám.

A pontszám kiszámítása SNI-s tanulók esetén: A hiányzó osztályzatokat a felvételi tantárgyak meglévő osztályzataiból számított kerekített átlaggal pótoljuk. (Kérjük mellékelni a jelentkezési laphoz a szakértői véleményt és az iskola határozatát a felmentésről.)

 Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Az 1731 – 1732 – 1733 – 1742-es kódszámú szakmáknál pályaalkalmassági felmérés szükséges. (Alapvető szövegértési és számolási feladatok megoldása.)