Interjú a többszörös szakácsverseny-győztes Kovács Dániellel

Diákszemmel Kiemelt Szakmai verseny Turizmus-vendéglátás

„Hatalmas lehetőség volt számomra”

Interjú a többszörös szakácsverseny-győztes Kovács Dániellel

A 2018/19. tanévben iskolánk tanulói több szakmai versenyen is megmérettették magukat, és számos előkelő helyezésnek örülhettek. A vendéglátóipari képzésben résztvevők közül a legjobb eredményeket Kovács Dániel 3/11. b osztályos szakács tanuló érte el. A 2018. november 17-18-án rendezett III. Haller Gasztro Kupán szakács tanuló kategóriában aranyérmes, I. helyezést ért el, és színvonalas munkájáért különdíjban is részesült. Felkészítő tanára Járfás Andrea, gyakorlati oktatója Sztana Ferenc mesterszakács, konyhafőnök (Zala Springs Golf Resort, Zalacsány) volt. Az Agrár Marketing Centrum „Hazai ízek, hazai asztalokon 2019” szakiskolai szakácsversenyén az iskola csapatának szakács tagjaként játszott meghatározó szerepet. Csapattársaival, Tóth Eszter commisszal, ill. Járfás Andrea oktatóval – a tizenhárom induló csapat erős mezőnyében – megnyerték a versenyt.

Kovács Dániellel a szakmunkás vizsgát, a szakács szakképzettség megszerzését követően beszélgettem sikerei titkairól, az országos versenyre való felkészüléséről, illetve a versenyen szerzett tapasztalatairól és élményeiről.

 • Miért épp erre a szakra esett a választásod? Miért akartál szakács lenni?
 • A HÍD programban gyorséttermi eladó képesítést szereztem, volt már közöm az ételkészítéshez, meg is tetszett, ezért döntöttem úgy, hogy maradok a Báthoryban, jelentkezem a szakácsképzésre. Szerintem az előzetes tudásom, a szakma iránti érdeklődésem szerepet játszott abban is, hogy később versenyeken indulhattam.
 • Kik támogattak az eredményeid elérésében?
 • A tanáraim, az oktatóm, Járfás Andrea és a séfem, Sztana Ferenc, aki a Zalacsány Golf Resort mesterszakácsa. A tanárnőnek öt éve van bennem, hiszen ő már a HÍD programban felfigyelt rám. Sztana Ferenc segítségével pedig gyakorolhattam, hogyan lehet megfelelni egy magasabb igényszintű vendégkör elvárásainak.
 • Milyen érzés, hogy országos versenyt nyertél?
 • Természetesen nagyon jó érzés, a győzelem segít abban is, hogy könnyebben tudok elhelyezkedni, jobb ajánlatokat kapok.
 • Hogyan reagált a családod a győzelmedre?
 • Nagyon örültek neki, és persze büszkék is rám, főleg a nagyszüleim.
 • Suli mellett mennyire volt nehéz a versenyre való felkészülés?
 • Nagyon nehéz volt. Az elődöntő előtt heti 2-3 nap foglalkoztunk a versenyre való felkészüléssel, az elődöntő után szinte mindennap készültünk, mert voltak apróbb hibák, amiket ki kellett javítani, hogy a döntőben minden rendben legyen. A csapatmunkában nagyon fontos az együttműködés, nem mindenkivel sikerülhet ez, de mi a segítőmmel, Tóth Eszterrel megtaláltuk a közös hangot. Rá számíthattam, bár az irányítás felelőssége az enyém maradt, és ezt a stresszt is meg kellett tanulni kezelni.
 • Milyen tapasztalatokat szereztél?
 • Elsősorban nem mindennapi ételeket készítettem a zalacsányi Golf Resortban, illetve itt nem csak menüztetéssel, hanem „á la carte”-tal is foglalkoztam. A versenyen is a hagyományos alapanyagok és az új gasztronómiai trendek egyeztetése volt a feladat. Egy baconnal sütött sertésfelsált készítettünk zsályás laskagombával, karamellizált batátapürével, köleslepénnyel és fehérboros pecsenyelével. Ahogy Zalacsányban már megszoktam, a tálalásra, a látványra is nagyon odafigyeltünk. A szakértő zsűri értékeléseiből is sokat lehetett tanulni. A győztes csapat tagjainak járó jutalomként pedig részt vehettem Széll Tamás (a Bocuse D’Or Europe 2016 győztese) budapesti kurzusán, ami hatalmas lehetőség volt számomra.
 • De most beszéljünk egy kicsit a vizsgáidról! Hogy sikerültek?
 • Jó eredménnyel vizsgáztam, s ezzel befejeztem a középiskolai tanulmányaimat egy időre. Az érettségit is szeretném megszerezni, tervben van, de nem a közeljövőben. Most a versenyeredménnyel szerzett lehetőségeimet szeretném kihasználni, s a szakmai tudásom szeretném tovább növelni.
 • Milyen terveid vannak rövid- és hosszútávra?
 • Nyáron még a Balatonon fogok munkát vállalni, szeptembertől pedig Budapesten Széll Tamás éttermébe megyek próbafőzésre, az ő biztatására, mellette szeretnék még több tapasztalatot szerezni, és megismerkedni az új konyhatechnológiákkal. Mindenképp élvonalbeli, a további fejlődésemet biztosító budapesti étteremben szeretnék dolgozni…
 • Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a meghívást, és elmesélted az élményeidet, tapasztalataidat. Gratulálok az eddigi eredményeidhez, és reméljük, hamarosan hallunk rólad és az újabb sikereidről!
 • Köszönöm szépen a meghívást és a jókívánságot!

Az interjút készítette: Szabó Réka, 9. D