Érettségi 2020.május

Egyéb

Tisztelt Szülők/Gondviselők! Tisztelt Kollégák!

Kedves Érettségiző Tanítványaink!

A 2020. évi május-júniusi érettségi vizsgákkal kapcsolatos szabályokról szeretnénk Önöket tájékoztatni! Ez a tájékoztató a „Kormány 119/2020. (IV.16.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2020. május-júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről” szóló rendelet alapján készült. (A rendelet teljes szövege elérhető: az Oktatási Hivatal honlapján https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/kormany_119_2020_ iv_16_rendelete, illetve a https://magyarkozlony.hu/ honlapon a Magyar Közlöny 77. számában.)

A rendeletben foglaltak alapján, illetve a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján megkezdtük az érettségi vizsgák megszervezését annak érdekében, hogy Ti, Kedves Tanítványaink, az Önök gyermekei, neveltjei biztonságos környezetben, nyugodt feltételek között tegyenek sikeres érettségi vizsgát.

Szervezőmunkánkkal pedagógiai elhivatottságunknak megfelelően szeretnénk elősegíteni azt, hogy az érettségi vizsgák biztonságos, jogszerű, szabályszerű lebonyolítása után tanítványaink szeptember 1-jétől tovább folytathassák tanulmányaikat iskolánkban a szakképző évfolyamok osztályaiban vagy a felsőoktatásban, illetve érettségivel rendelkező munkavállalók legyenek a munkaerőpiacon.

A jogszabály lehetőséget nyújt arra, hogy a vizsgázó 2020. április 21-én éjfélig módosítsa vizsgajelentkezését! A fent említett rendelet a következőket tartalmazza:

„4. § (2) A vizsgázó kérheti az elfogadott vizsgajelentkezésének törlését vagy megváltoztatását, azzal, hogy

  • a vizsgázó elfogadott vizsgajelentkezését törölni kell, ha a törlést a vizsgajelentkezését fogadó középiskolánál vagy kormányhivatalnál (a továbbiakban: fogadó intézmény) kérelmezi,
  • a vizsgázó vizsgajelentkezését a fogadó intézmény a vizsgázó kérelmére emelt szintről középszintre módosítja,
  • a vizsgázó vizsgajelentkezését a fogadó intézmény a vizsgázó kérelmére – kizárólag idegen nyelvből – középszintről emelt szintre módosítja.
  • A vizsgázó a (3) bekezdésben meghatározott kérelmét a Hivatal honlapján erre a célra közzétett formanyomtatványon a vizsgajelentkezését fogadó intézményhez nyújthatja
  • A (3) bekezdésben meghatározott kérelmet 2020. április 21-ig lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemmel kapcsolatos hiánypótlásnak nincs ”

A kérelem elérhetősége tehát: https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/vizsgajelentkezes_ modositasa

Amennyiben a vizsgázó valamilyen ok miatt szeretné módosítani a vizsgajelentkezését, akkor a kitöltött kérelmet 2020. április 21-ig a vizsgaszervező ZSZC Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája titkárságára juttassa el e-mail-ben (titkarsag@bathorysuli.hu).

Minden bizonnyal még nagyon sok kérdés fogalmazódott meg Önökben a 2020. május 4-én kezdődő írásbeli érettségi vizsgákkal kapcsolatban, de ebben a rövid tájékoztatóban nem kaptak rá választ. Az elkövetkező napokon további tájékoztatókat készítünk, és juttatunk el Önökhöz!

Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánunk! Megfontolt döntést és sikeres érettségi vizsgát kíván iskolánk nevelőtestülete!

Zalaegerszeg, 2020. 04. 17.

Kónyáné Tömpe Lívia

igazgató

Érettségi rendelet módosítása.docx