Báthorysok a Baranya Megyei Irodalmi Verseny döntőjében

Báthorys hír Kiemelt Tanulmányi verseny

A pécsi Babits Mihály Gimnázium 1987 óta rendezi meg az irodalmat szerető középiskolások számára a kortárs irodalmat népszerűsítő versenyét. A verseny témájául a korábbiakban olyan jelentős kortárs szerzők szövegei szolgáltak, mint Örkény István, Déry Tibor, Ottlik Géza, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Mészöly Dezső, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Szilágyi István, Tolnai Ottó, Bertók László, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Vörös István, Péterfy Gergely és Milbacher Róbert.

Az idei verseny témája Totth Benedek Holtverseny című Margó-díjas regénye volt (Magvető, 2014). A verseny 2021-ben több szempontból is megújult: a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara is bekapcsolódott a lebonyolításba, ill. lehetővé vált, hogy a Baranya megyei középiskolásokon kívül Zala, Somogy, ill. Tolna megyei csapatok is jelentkezzenek a versenyre. A regionális meghirdetésnek köszönhetően ebben az évben hatalmasra nőtt az érdeklődés, az első fordulóban összesen 28 csapat vett részt.

A mi iskolánkból két csapat szerveződött: a 11. D osztályból József Dominika, Pete Gábor Márkó, Horváth Barbara alkotta az egyik csapatot, de később Minka Levente és Bakos Zsófia is kedvet kapott a regény elolvasásához, és bekapcsolódott a munkába. A 12. E osztály csapatának tagjai pedig Pásztor Péter, Mátyás András Attila és Horváth Henrike voltak.

Az első forduló írásbeli feladatsora többek közt kreatív szövegalkotási feladatokat, motívumelemzést, borítótervezést, szlengszótárkészítést tartalmazott. A Babits magyartanárai 28 jelentkező közül választották ki azt a nyolc csapatot, akik a döntőn részt vehettek.

Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy mindkét csapatunk nagyon szép eredménnyel zárta az első fordulót. A 11. D osztály Incognito nevű csapata 66 pontot ért el, megelőzve többek közt a zalaegerszegi zrínyis és kölcseys csapatokat is. A 12. E „Csipetcsapata” pedig85 pontot szerzett, és az 5. legjobb teljesítménnyel jutott be a döntőbe.

A szóbeli döntőre november 25-én került sor a PTE Bölcsészettudományi Karának Kari Tanácstermében.

Sajnos, a döntő előtti előkészületeket betegségek, hiányzások zavarták meg, a filmkészítés előzetes feladatát csak Horváth Patrik Bandi bá szerepébe való parádés beugrásával sikerült megoldani. A pécsi utazást megelőző nap estéjén Pásztor Peti jelezte, hogy nem tud velünk tartani. Ekkor újra Patrik mentette meg a csapatot, első szóra vállalta, hogy harmadik csapattagként velünk utazik. (Másnapra majdnem sikerült is elolvasnia a regény teljes szövegét.)

Így aztán 25-én a hajnali felkelést követően izgatottan zötykölődtünk közel négy órán át a zalai, somogyi, baranyai utakon Pécsig, és fáradtan, de lelkesen foglaltuk el helyünket a döntőre meghívottak között.

A rendezvényt Sulyok Andrea, a Babits Gimnázium intézményegység-vezetője és Dr. WoloszRobert, a PTE-BTK dékánhelyettese nyitotta meg. A zsűrit Pethőné Nagy Csilla (a PTE-Babits nyugdíjas magyartanára, mesterpedagógusa, valamint szakvezető, tankönyvszerző), Kucserka Zsófia (a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének adjunktusa) és Görföl Balázs (a PTE-BTK Esztétika Tanszékének oktatója és a Jelenkor szerkesztője) alkották.

A döntőben számot adhattunk irodalmi tájékozottságunkról, szövegértési és elemző készségünkről, sok játékos, problémamegoldó, kreativitást igénylő feladatot oldottunk meg. Bemutattuk a döntő előtt leforgatott videót, a regény egyik bűnügyét feldolgozó tudósításunkat. A feladatok megoldása gyorsaságot, együttműködési készséget, kritikus gondolkodást, sőt előadói, színészi tehetséget is igényelt. Védő- és vádbeszédeket kellett alkotni, a regény több jelenetét is el kellett játszani.

A versengést követően a BTK hallgatói bemutatták a kampuszt, a PTE botanikus kertjét, sportpályáit, sőt a hallgatók által leginkább kedvelt Szenes nevű lazító helyet is.

A verseny után került sor a szerzővel, Totth Benedekkel való beszélgetésre is, amit MilbacherRóbert egyetemi docens vezetett. A regényíró, aki egyébként a verseny egész napját velünk töltötte, mesélt az írói pályakezdés, a regényírás nehézségeiről, ill. a regényében megjelenő sorslehetőségekről.

1. helyezett: KÁVÉKLUB (Dráva Völgye Technikum és Gimnázium, Barcs; Molnár Vera, Pammer Sára, Pinterics Gábor, felk. tanár: Kövi Anita)

2. helyezett: IGNARO PRODITUM (Gandhi Gimnázium, Pécs; Bogdán Erzsébet, Bicskei Dávid, Paska Szilveszter, felk. tanárok: Major Ágnes, Kazareczki Ákos)

3. helyezett: SEMMI ÖTLET (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs; Halmos Adél, Pallag Luca, Sziebert Gréta, fek. tanár: Gilincsek Tímea)

Az első három helyezett

Pethőné Nagy Csilla zsűrielnök az eredményhirdetés előtt kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a középiskolások értő olvasóvá váljanak, s a kortárs irodalmat is megismerjék. Minden zsűritag elismerte a versenyzők teljesítményét, majd kiderült, hogy kik voltak a legjobbak. Az első három helyezett csapat az egyetem jóvoltából ingyenes részvételt nyert a Pécsi Bölcsész KreaTáborba. Gratulálunk a győzteseknek, a barcsi Dráva Völgye, a pécsi Gandhi és a Janus Pannonius Gimnázium csapatainak, tényleg nagyon ügyesek voltak. A többi csapat között a zsűri nem állított fel sorrendet, a döntőn résztvevő minden csapat emléklapot és könyvcsomagokat kapott. (A verseny kiemelt támogatói a Be(p)Art európai uniós pályázaton keresztül a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó és a Jelenkor voltak.)

Az esemény zárásaként Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója gratulált a résztvevőknek, és kifejezte reményét, hogy a későbbiekben közülük sokakat üdvözölhet majd a PTE-BTK hallgatójaként is.

Jólesett nekünk, hogy a verseny egyik zalaegerszegi származású szervezője, dr. Oroszlán Anikó külön köszöntött bennünket, mint szülővárosa képviselőit. Csapatunk lelke, Mátyás Andris is bezsebelhetett egy külön dicséretet az egyik jelenlévő szakembertől. Öröm és büszkeség, hogy csapatunk a döntő különösen erős mezőnyében is megállta a helyét. Nagyon jó hangulatú vetélkedés volt. Köszönjük a szervezőknek, a Babits Gimnázium és a PTE BTK szervezőinek a részvételi lehetőséget, az izgalmas, hasznos időtöltést, az élményekkel teli pécsi napot.

Mindenkinek ajánljuk, hogy olvasson izgalmas kortárs műveket (pl. a Holtversenyt). A jövőre11-12. évfolyamos diáktársainkat pedig biztatjuk, hogy vegyenek részt a következő pécsi versenyen!

Nézzétek meg a döntőben készült képeket is (köszönet értük a Babits Gimnázium diákjainak)!