Pincér
Mivel foglalkozik a pincér?
A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.
- az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezi
- az árukészlet alakulását figyelemmel kíséri, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
- munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíti
- felszolgál, vendéget fogad, leülteti a protokoll-előírások szerint, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, rendelést vesz fel
- a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíti, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálja
- megszervezi a saját munkáját
- a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kíséri
- számlákat készít
- átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezel, zárás után a vendégek távozását ellenőrzi, elszámolást készít
- HAACP dokumentációkat kitölti
- idegen nyelven rendelést vesz fel
- a környezetvédelmi előírásokat alkalmazza
Mit tanulhat még a munkakör bővítésére alkalmas rokon-szakképesítésként?
OKJ 35 811 02 | Vendéglátó üzletvezető | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 34 811 01 | Cukrász | |
OKJ 34 811 06 | Fogadós | |
OKJ 34 811 04 | Szakács | |
OKJ 54 811 01 | Vendéglátásszervező |
Cukrász
Mivel foglalkozik a cukrász?
A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat és más hidegcukrászati készítményeket, bonbonokat, karamell díszeket, marcipánfigurákat állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
Milyen munkaköröket tölthet be?
FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
5135 | Cukrász | Süteménykészítő |
Tortakészítő | ||
Fagylaltkészítő | ||
Marcipánfigura készítő | ||
Karamell dísz készítő | ||
Bonbonkészítő |
Mit tanulhat még a munkakör bővítésére alkalmas rokon-szakképesítésként?
OKJ 35 811 05 | Diétás cukrász | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 35 811 04 | Cukrászati részlegvezető | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 35 811 02 | Vendéglátó-üzletvezető | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 34 811 06 | Fogadós | |
OKJ 34 811 03 | Pincér | |
OKJ 34 811 04 | Szakács | |
OKJ 54 811 01 | Vendéglátásszervező |
Szakács
Mivel foglalkozik a szakács?
A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
- napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat állít össze
- az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározza
- felméri a meglévő készletek mennyiségét
- árut vesz át
- előkészíti és rendeltetésszerűen használja a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
- nyersanyagokat előkészíti
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza
- különféle ételeket készít
- az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartja
- a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalja, díszíti
- maradványokat kezel
- a segédszemélyzet munkáját összehangolja, irányítja
- feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezi
- technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérti, felhasználja
Milyen munkaköröket tölthet be?
A | B | C |
FEOR száma | FEOR megnevezése | A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök) |
5134 | Szakács | Étkezdei szakács |
Grill szakács | ||
Hajószakács | ||
Hidegkonyhai szakács | ||
Közétkeztetési szakács | ||
Melegkonyhai szakács | ||
Pizzakészítő szakács |
Mit tanulhat még a munkakör bővítésére alkalmas rokon-szakképesítésként?
OKJ 35 811 02 | Vendéglátó üzletvezető | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 35 811 03 | Diétás szakács | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 35 811 06 | Konyhai részlegvezető | szakképesítés-ráépülés |
OKJ 34 811 01 | Cukrász | |
OKJ 34 811 06 | Fogadós | |
OKJ 34 811 03 | Pincér | |
OKJ 54 811 01 | Vendéglátásszervező |
Pályaválasztás 2019-2020:
Belső kód | Szakterület
– Szakmacsoport |
Választható nyelv | Egyéb információ (pl. szakmai továbbhaladás a 10. évf. után…) |
Felvehető létszám 2019-2020-ban | |
1731 | Vendéglátás-turisztika | angol, német | OKJ 34 811 04
Szakács (3 év) |
24 | |
1732 | Vendéglátás-turisztika | angol, német | OKJ 34 811 03
Pincér (3 év) |
24 | |
1733 | Vendéglátás-turisztika | angol, német | OKJ 34 811 01
Cukrász (3 év) |
24 |
A szakképesítés megszerzése után a felnőttoktatásban 2 év alatt ingyenesen szerezhető második szakképesítés, vagy érettségire felkészítő oktatásban vehet részt iskolánkban a tanuló megfelelő számú jelentkező esetén.
Kollégiumi elhelyezés biztosított: a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium intézményeiben.
A felvétel feltételei:
Az 1731 – 1732 – 1733-as kódszámú szakmacsoportokban az általános iskola 5-8. osztályában magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv, történelem, matematika tantárgyak jegyei alapján számított pontszám.
A pontszám kiszámítása SNI-s tanulók esetén: A hiányzó osztályzatokat a felvételi tantárgyak meglévő osztályzataiból számított kerekített átlaggal pótoljuk. (Kérjük mellékelni a jelentkezési laphoz a szakértői véleményt és az iskola határozatát a felmentésről.)
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Az 1731 – 1732 – 1733-as kódszámú szakmáknál pályaalkalmassági felmérés szükséges. (Alapvető szövegértési és számolási feladatok megoldása.)
Nyílt nap ideje:
2018. november 6. (kedd) 16:30-tól: tájékoztató az iskola képzéseiről szülők és diákok, érdeklődő pedagógusok részére.
2018. december 13. (csütörtök) 8:00-tól óralátogatás lehetőségével egybekötött nyílt nap.
Helye: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum
Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
8900 Zalaegerszeg, Báthory u. 58.
Bővebb információ a rendezvények előtt: www.bathorysuli.hu
Megszerzett szakképesítés birtokában önálló vállalkozás indítható.