2021.szeptember 27. – A turizmus világnapja

Báthorys hír Hírek Kiemelt Turizmus-vendéglátás

A Turizmus Világnapja 2021. szeptember 27.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ennek alkalmából a A Turizmus Világnapját az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére. A COVID 19 járvány miatt ma különösen fontos az összefogás a turisztikai szakmában. (https://www.budapestinfo.hu/hu/turizmus-vilagnapja)

Iskolánk, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikumának vendéglátás – turisztika munkaközössége évek óta különböző módon emlékezik meg a Turizmus Világnapjáról.

Az idei tanévben egy előadásra, élménybeszámolóra invitáltuk Sóska Zoltán idegenvezető – egykori volt tanítványunkat, kollégánkat. Zoltán előkelő helyet ért el az utazók szavazata alapján „Az év idegenvezetője” versenyen. Előadásából ízelítőt kaptunk az utazók jelenlegi igényeiről, a turizmus jelenlegi és várható tendenciáiról, az idegenvezető szakma szépségeiről, kihívásairól.

Felhívta a tanulóink figyelmét a lexikális tudás fontosságára, valamint arra, hogy a tudás nem öncélú, hanem azt alkalmazni és továbbadni szükséges!  A turizmus iránya közül kiemelte az élmény alapú turizmust, amelynek során bevonják az utazókat egy- egy tevékenységbe, amelynek során az utazóban kialakulhat a flow-érzés, az utazás végső érzet -célja. Említést tett a „zöld turizmusról”, a bakancsos turizmusról, a gasztronómiai turizmus területeiről, a borok és a borászatok jelenlegi és jövőbeni turizmusban betöltött szerepéről egyaránt. Az extrém sportturizmus területeiről: rafting, bungee jumping, hőlégballonozás.

Hallhattunk utazásszervezési információkat is. Csoportlétszámokról, az utazók átlagéletkorának csökkenéséről, a csoportos utak résztvevőinek differenciált életkoráról……

Az idegenvezető folyton tanul, a megtanultakat ismétli, hogy az utazók elégedettek legyenek az utazásuk végén a szakmai teljesítményével. Valóban igaz a Life -Long – Learnig (LLL) a turizmus területén is.  A szakmát a „találkozások hivatásának” nevezi Zoli, amely kommunikációs technikák ismeretét igényli. Alapvető követelmény a hivatásában, hogy figyeljen az emberekre! Előfordul, hogy egy napból 20 órát is talpon van az idegenvezető!

Zoli elmondta, hogy a pályafutása során 20 országba jutott el, de csak olyan világvárosokban vállalta el a szakmai vezetést, amelyet már korábban meglátogatott. Kiemeli a felelősséget, hogy az egész csoportért az egész utazás alatt az idegenvezetőt érheti a rendkívüli feladatok megoldása is.

Hallhattunk a 2016. októberi Olaszországban csoportosan átélt földrengésről –drámai volt a hatása……, vagy a rendkívüli egészségügyi szituációk adta feladatokról.

Az idegenvezetés történelmi emlékei is előkerültek az előadáson: a Berlini fal és a Vasfüggöny egy-egy darabkája; az 1956 –os események Budapest – Kossuth téren lobogó zászlója; illetve az 1938. évi Eucharisztikus Kongresszus résztvevői kitűzője. Zoli szakmai profizmusának elismerését jelenti, hogy – ezek az emlékek a korábbi utazók megtisztelő emlék – ajándékai voltak.

Köszönjük szépen az élménydús előadást! További sok sikert kívánunk pályafutásodhoz! Reméljük, hogy egy utazás során találkozunk!

 

Keményné Nagy Erika

a rendezvény koordinátora